Rätt madrass kan göra underverk för din sömn

Rätt madrass kan göra underverk för din sömn

Människor tillbringar mer tid i sängen än på någon annan plats i hemmet. Sängen är en plats för avslappning, återhämtning och komfort. En god natts sömn har en uppfriskande och återupplivande effekt på kroppen. Därför är val av madrass till sängen en viktig del för att förbättra ditt välmående. Om du planerar att köpa en ny madrass, ta dig tid att kontrollera flera viktiga saker innan du handlar. En kvalitetsmadrass som passar din livssituation kan hålla i tiotals år eller mer innan den behöver bytas ut – det är därför en viktig investering som är värd att lägga tid och energi på.

Några hållpunkter för val av rätt madrass

Det första är att fokusera på komforten, vad är skönt för dig? Även om du köper den dyraste madrassen kommer du inte få den bästa sömnen om den inte passar din kroppsform och smak. För att hitta en madrass som du är bekväm med måste du ta hänsyn till flera andra faktorer som till exempel storlek, fasthet och typ av material som används i madrassen. Alltså, leta inte efter den “bästa madrassen” utan hitta din egna bästa madrass.

Vidare är det viktigt att hitta rätt storlek på sängen och madrassen. Om du känner dig begränsad av en smal säng kan du behöva en rymligare dubbelsäng. King size-madrasser är den största varianten som är för dig som verkligen gillar att bre ut dig. Notera hur du sover, vissa ligger väldigt stilla under natten och kan klara sig med en 90-säng medan andra rör sig betydligt mer. Detta är alltså högst personligt.

Mjuk eller hård – testa dig fram

En annan mycket viktig aspekt när man väljer madrass är hårdheten på madrassen. Lita inte alltid på märkningen på madrassen, de är ofta inte korrekta. Testa dig istället fram hur hård madrassen är och hur din kropp påverkas på den. Hårdheten kan skilja sig från olika tillverkare därför är det svårt att avgöra exakt hur hård eller mjuk den är.