Plantera och så utomhus

Plantera och så utomhus

Är det så att du har en trädgård eller i alla fall en liten täppa att så och odla på, så kan du göra det på lite olika sätt. En del fröer kan du så ute direkt, där du vill att de ska växa. Andra sorter kräver en förkultivering innan de kan placeras ut. En förkultivering innebär att du sår dina fröer inomhus. Sedan när det kommit upp en liten planta, så kan du plantera ut dem. Du kan börja förkultivera inomhus redan under årets första månader. Dock kan du inte sätta ut dem före frostnätterna har gett vika. Samma sak med att så fröer på plats. Jorden i sig måste vara varm och det får inte förkomma nattfrost.

Viktigt att avhärda förkultiverade plantor

Om du har förkultiverade plantor du vill plantera ute, så gäller det att först avhärda dem. Det innebär att de ska vänjas vid att stå ute. Det är inte bra att ta dem direkt från den sköna värmen inomhus och plantera dem ute. Du bör avhärda dem genom att ställa ut dem en liten stund varje dag, i cirka en veckas tid. Börja att ställa den i skuggläge för att sedan flytta ut dem mer och mer i solen för varje dag. De ska tas in om nätterna till att börja med. Efter en till två veckor är det dags att plantera ut dem där de ska vara.

Plantera och direktså i rabatten

Om du ska plantera eller direktså i en rabatt så välj då en bra plats som uppfyller de krav som sorten har. Det så att det blir rätt sorts jord och rätt sorts ljus för blommorna att trivas på. Se till att all jord är rensad från ogräs. Luckra upp jorden ordentligt samt blanda gärna ner en näringsrik planteringsjord eller kompostmull. Se sedan till att vattna igenom jorden före sådd eller plantering.