Därför mår du bättre av att göra de ting du älskar

Därför mår du bättre av att göra de ting du älskar

Vem älskar inte att tillbringa tid på det man faktiskt tycker om? Det erbjuder en paus från den dagliga rutinen där arbete och produktivitet står i fokus. För några är de att ses med vänner, för några att lyssna på en riktigt bra podcast. Några föredrar att gå långa promenader, andra att styrketräna. Några ser inget bättre än att läsa en bra bok, andra föredrar att fördriva tiden med spel online.

Det sägs hela tiden att man ska prioritera tid till det man älskar. Men varför? Det genererar ju inte några pengar? Svaret på den frågan är enkel. Faktum är att det ger fysiska så väl som psykiska fördelar att spendera tid på det man älskar. Oavsett om din sysselsättning är intensiv eller lugn kan din stress lindras, ditt humör lyftas och din sociala umgängeskrets utvidgas av att få tid att göra det du älskar.

 

Att fokusera på annat än produktivitet lindrar stress

Den mest förekommande folksjukdomen i landet, men också globalt, är tveklöst stress. Majoriteten av alla vuxna, men också ungdomar, upplever stress stora delar av sitt liv. Stress kan orsakas på olika sätt. Men framförallt orsakas det av önskan att alltid vara produktiv. På jobbet, i hemmet, under träningen, i sin sociala umgängeskrets och så vidare. Lite stress är bra för att hålla kroppen och sinnet igång, men för mycket, och framförallt för långvarig stress kan leda till stora hälsofaror.

För att minimera stressnivån i kroppen är det bra att ägna sig åt lugnande, rytmiska aktiviteter. Det kan vara allt från målning eller trädgårdsarbete. Föredrar du mer fysisk aktivitet kan du fokusera på dina rörelser när du dansar eller lyfter skrot.

 

Att ha roligt förebygger stress, depression och ångest

Att skratt är den bästa medicinen är lite av en överdrift. Men det fungerar fortfarande, tro oss! Det finns ett flertal studier som visar att underhållning kan hjälpa till med att förebygga stress så väl som depression och ångest. För visst känner du väl igen känslan efter en riktigt rolig dag ihop med familjen, vännerna eller partnern? Att skratta tills magmusklerna gör ont? Det är en oslagbar känsla.

Roligt kan man ha på flera olika sätt. Det betyder inte bara att gå på skratterapi eller höra roliga skämt. Några gånger kan det räcka med att se en rolig hundvideo eller spela kort med familjemedlemmarna. För några är spel online minst lika bra som terapi. Då får man inte bara sin dagliga dos av underhållning, men slipper samtidigt tänka på allt som föregår runtomkring. Det kan vara allt från det senaste Space wars slot till att njuta av den virtuella världen i Animal Crossing.

 

Att röra på sig, oavsett hur, ger stora hälsofördelar

Du har säkert hört upprepande gånger hur många hälsofördelar som träning ger. Du har säkerligen tröttnat på att höra det men vi kan inte låta bli att betona det återigen. Att röra på sig, oavsett vilken form för motion man utför, gör kroppen så väl som knoppen en tjänst. Först och främst kan daglig aktivitet minska risken för hjärtsjukdomar, vissa cancerformer och diabetes. Samtidigt leder det till bättre mental hälsa, där de som rapporteras röra på sig regelbundet minimerar risken för psykisk ohälsa.

Men att röra på sig behöver inte innebära att springa ett maraton eller att utöva den tyngsta styrketräningen. Oavsett hur du rör på kroppen aktiverar du den och tar del av de hälsofördelar som medföljer. Välj en aktivitet du älskar eller hitta något som passar dig och märk hur det blir inte bara enklare, men också roligare, för varje gång du gör det. Det kan innebära att du yogar några gånger i veckan, går långa promenader varje dag eller hittar en app med lite träningspass. För några är dans den perfekta träningen och för andra crossfit. Att du rör på din kropp och äter sunda livsmedel är a och o för att må bättre.

Kreativa aktiviteter utmanar sinnet och hjärnan för det bättre

Tänk på vad du älskar mest. Det spelar ingen roll vad det är – om det så är att lyssna på en specifik genre inom musik, att laga mat eller att läsa böcker. För några är det film, för andra är det att dyrka en viss sport. För några är det att klappa sina husdjur, för andra är det att umgås med sina nära och kära. Vad du än har för intresse och passion – utveckla dem!

Tack vare kreativiteten och fokuset som krävs med fritidsaktiviteter kommer du inte bara få ett bättre sinne men också träna hjärnan. Istället för att bara lyssna på musiken; varför inte sätta ett mål om att hitta så många låtar som möjligt till den ultimata playlisten? Älskar du att laga mat? Varför inte köpa en helt ny kokbok och laga några recept du aldrig ens hört talas om? Använd dig av något du älskar – utmana dig själv och må bättre!